perjantai 10. tammikuuta 2014

Vuoden vikat ja ekat treenit

Joululoma on päättynyt ja se tuntui menneen tosi nopeasti! Loma oli ihana ja oikeasti rentouttava, en ajatellut opiskeluja lainkaan sen aikana :D Koirat on loikoilleet tyytyväisenä kotona ja uusi vuosikin meni ihan hyvin, vaikka Nemo vähän kuulemma aattona pelkäsi rakettien pauketta (itse vietin aaton anoppilassa). Kun pari päivää ennen aattoa jo kuului muutamia paukkuja iltalenkillä, Nemo teki pari kertaa stopin, mutta jatkoi aina reippaasti kun sanoi vaan että nyt mennään. Tytöt ei onneksi välittäneet yhtään :)

Päästiin myös treenaamaan kaksikin kertaa. Sunnuntaina 29.12. olin taas vetämässä jatkoryhmän treenejä Kana-areenalla Evien kanssa. Nemo ja Nita olivat myös mukana ja tehtiin normiratojen lisäksi putken ja A:n erottelua sekä aitaneliötä eli välistävetoja ja työntöjä. Nemolla oli keppien sisäänmenon kanssa vähän vaikeuksia -sehän ei osaa oikeastaan itse hakea ekaa väliä- ja sotkeutui muutaman kerran rytmissä kun tuli niin vauhdilla sisään. Nipsu meni kepit hienolla vauhdilla eikä pahemmin hyytyillytkään. Aitaneliön kuviot onnistui mukavasti, Nemollakaan ei kaarrokset valuneet! En oikeastaan muista treeneistä kovin yksityiskohtaisesti juttuja omien koirien kohdalta, ryhmäläisten koirien menemisen sitten sitäkin enemmän mikä on tietty ihan hyvä :D Hyvin meni, perusmukavaa tekemistä molemmilta.Videolla Nitan lämppärata alkuun, yksi ryhmäläinen otti sen ja kiitos Veeralle siitä :)


Toisen kerran käytiin treenamassa 2. tammikuuta Evien ja Melkun kanssa. Myös Ninja pääsi tälle kerralle mukaan jatkamaan kesällä hyvin alkanutta uraa. Nemon ja Nitan kanssa harjoiteltiin vastakäännöstä, mitä en olekaan aiemmin tehnyt! Oon kyllä kisoissa nähnyt niitä ja vaikuttaa tosi hyödylliseltä. Sitä harjoiteltiin sinisillä numeroilla merkatulla radalla, eli vastakäännös tehtiin kolmoshypyllä. Nita meni suureksi yllätyksekseni heti kerrasta oikein, ei edes hidastanut ja tuli hyvin mukaan! Ilmeisesti osasin siis itsekin tehdä oikeanlaisen vastakäännöksen :D Nemolla taas pari kolme ekaa kertaa meni liian pitkiksi ja spanieli kaarsi puomille, mutta sitten lähti kyllä sujumaan, joskin siinä tuli tietysti putkelle kiire.

Nitalla meni myös kepit melkeinpä joka kerralla tosi nopeasti, huomattiin Evien kanssa että se meni jopa nopeammin kun en puhunut sille. Jollain radalla aloin kannustaa loppua kohden, jolloin hidastui. Mietin, että alankohan siinä sitten alitajuisesti jännittää kun puhun sille, mutta kun oon hiljaa, Nita luottaa itseensä enemmän? Täytyy kyllä seuraavallakin kerralla olla keppien aikana puhumatta mitään. Loppuun tehtiin vielä tuota punaisin numeroin merkattua rataa jonka kehittelin itse päässäni. Ajatuksena oli tehdä ekalle esteelle Nitan kanssa persjättö mutta yllätys yllätys tein tutun ja turvallisen valssin enkä kepeillä millään meinannut ehtiä vasemmalle puolelle. Toisella kerralla onnistui sitten persjättökin ja kepeille vienti paremmin.
Nemolla oli taas paljon vauhtia, se tuli samalla radalla A:lle jotenkin tosi huonosti (nyt kun tarkemmin muistelen, ennen sitä taisi olla aita mutkaputken jälkeen) ja hyppäsi sitten renkaan sivusta. Tarkistin, ettei se ollut satuttanut itseään ja ei onneksi, rengaskin sujui sitten. Kuvassa siis tuo jälkeenpäin ei-flexitrackilla piirretty aita oli vain tällä radalla, ei vastakäännöstreenissä.

Pikku Ninjan kanssa halusin kerrata kesällä opeteltuja esteitä ja harjoitella vähän irtoamista suoralla radanpätkällä. Otin terrierille leluja mukaan koska en tajunnut kesällä ollenkaan edes palkata sitä leikillä, vaikka Ninja leikkii tosi paljon ja hyvin. Mun täytyy erikseen opetella lelulla palkkaaminen, varsinkin sitten joskus sen seuraavan koiran kanssa :D Jostain syystä Ninja ei kuitenkaan ollut nyt hallilla yhtään kiinnostunut leluista; Appu sanoi kotona kerrottuani tästä, että sillä saattoi olla siinä vaiheessa jo sen verran nälkä, ettei leikki kiinnostanut. Siispä palkkasin namilla ja Ninja oli oikein pätevä! Se on koko ajan ihan mukana ja tuntuu tykkäävän touhusta hirveästi.
Ninja ja Nemo mökillä joulukuun alussa.
Ensin kerrattiin ruspelin kanssa hyppy, putki, A sekä musta putki mutkalla. Kaikki sujui hienosti heti ensi kerralla ja myöhemmin muisteltiin puomikin, se meni tosi vauhdilla! Eniten kuitenkin harjoiteltiin putki-hyppy-hyppy -irtoamissuoraa. Evie palkkasi namialustalta edestä ja aloitettiin ensin pelkillä hypyillä, ja kun ne sujuivat, lisättiin putki. Olin varmaan joka kerralla auttamattoman myöhässä, Ninja on tosi nopee! Se katsoi vielä aika paljon mun kättä, mutta hyvin lähti sitten irtoamaan.

Evie huomautti, että käytän ihan liikaa vastakättä, tai miksi ihmeessä käytän sitä suoralla. En oo aiemmin miettinytkään koko asiaa - Kaitsu sitä aina korostaa treeneissä ja toki se on tehokas, kun koira lukee hartialinjaa mutta suoralla ihan turha. Oon alitajuisesti opettanut Nitan ja Nemon siihen, ja kisavideoita tällä viikolla katsellessa huomasin entistä paremmin, kuinka se korostuu mun ohjauksessa. Se on vaan jäänyt niin vahvasti Kaitsun ohjeena mieleen ja kai mä myös vähän haluan varmistella, ettei koira kierrä estettä mutta jollain suoralla tosiaan aika urpoa, kun koiran pitäis tajuta mennä ihan vaan suoraan :D Videot on otettu ihan treenien lopusta, kun oltiin jo useamman kerran harjoiteltu. On se täpäkkä pieni eläin!


Noin pientä koiraa on tosin aika vaikea ohjata, kun täytyy pitää kättä niin alhaalla ainakin näin alkuvaiheessa, en tiiä oisko musta ikinä minikoiran ohjaajaksi :D Appu kyllä sanoi että Ninjasta saisin kisakoiran :DD Tietty jos sen kanssa treenaisi viikoittain, se voisi olla jo loppuvuodesta kisakelpoinen mutta ei taida ihan täältä käsin onnistua.Treenit oli tosi onnistuneet, Ninja oli hieno ja Nemon ja Nitan kanssa on vaan niin kiva liitää :> Ihanaa kun kaikki toimii rutiinilla vetreiden veteraanien kanssa. Mietinkin treeneissä, että miten ikinä edes osaan opettaa sitten joskus uudelle koiralle kaiken ihan alusta alkaen, ja kuinka paljon toistoja ja aikaa se tuleekaan vaatimaan. Nyt on vaan niin helppoa ja mukavaa, kun NN-teamin kanssa voi vain mennä radalle treenamatta, kun ne osaavat periaatteessa kaiken. (No joo, tietty kepit voisivat olla itsenäisemmät ja kumpikaan tuskin mitään kolmosluokan rataa menisi, mutta tämän tason ylläpitämiseen nähden.)
Kaitsu oli ihan oikeassa sanoessaan kesän lopussa, että kisaaminen silloin tällöin treenamatta ei ole niinkään ongelma koirille, vaan lähinnä mulle. Ihan totta, ohjaustaidot ruostuu todella nopeasti kun ei vähään aikaan harjoittele! Mutta onneks koirat osaa myös paikkailla omia virheitäni aika hyvin. Agility Nemon ja Nitan kanssa on parasta :>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti